Analiza lokat towarzystw ubezpieczeniowych w Polsce w latach 2003-2007 - Jóźwicki, Rafał (Analysis of the Investments of the Insurance Companies in Poland in the Years 2003-2007, 2010)
Sektor instytucji ubezpieczeniowych jest jednym ze strategicznych obszarów funkcjonowania systemu finansowego. Akumulacja środków przez zakłady ubezpieczeń oraz inwestycje finansowe przez nie dokonywane wpływają na zachowanie równowagi tegoż systemu, oddziałują na jego rozwój i przyczyniają się do wzrostu efektywności. Towarzystwa ubezpieczeniowe są aktywnym inwestorem zarówno na rynku kapitałowym, jak i pieniężnym. Instytucje te, z racji dysponowania ogromnymi środkami pieniężnymi, które zostały im powierzone w formie składek ubezpieczeniowych, należą do największych graczy instytucjonalnych na rynkach finansowych. Celem niniejszego opracowania jest analiza polityki lokat towarzystw ubezpieczeniowych w Polsce w latach 2003-2007
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 86-94