Koszty działalności ubezpieczeniowej – towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych a zakłady ubezpieczeń w formie spółek akcyjnych - Janowicz-Lomott, Marietta (Operating Expenses - Mutual Insurers versus Joint Stock Companies, 2010)
W artykule zweryfikowano tezę o związku kosztów ponoszonych przez zakłady ubezpieczeń z formą organizacyjną zakładu ubezpieczeń na przykładzie polskiego rynku ubezpieczeniowego w latach 2000-2008. Autorka zbadała wskaźniki szkodowości, kosztów akwizycji i administracji oraz wskaźnik szkodowo-kosztowy dla spółek akcyjnych i towarzystw ubezpieczeń wzajemnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 78-85