Działalność innowacyjna polskich zakładów ubezpieczeń na rzecz rozwoju technologii świadczenia usług - Glabiszewski, Waldemar (Innovation Activities of Polish Insurance Companies Aimed at Services Technology Development, 2010)
W niniejszym artykule o charakterze empirycznym podjęta została próba identyfikacji aktywności polskich zakładów ubezpieczeń w zakresie wprowadzania innowacji technologicznych. Uzyskane wyniki badań wskazują, że zakłady ubezpieczeń, świadome strategicznego znaczenia technologii w procesie kreowania oferty rynkowej i rozwoju przedsiębiorstwa, prowadziły w ostatnich latach aktywną działalność innowacyjną na rzecz jej doskonalenia i unowocześniania. Kierując się jasno sprecyzowanymi motywami, koncentrowały się przede wszystkim na modernizacji dotychczasowych technologii projektowania, świadczenia i sprzedaży usług, wprowadzając bądź też modyfikując jednocześnie wspomagające je systemy informatyczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 70-77