Składka a faktyczny koszt ubezpieczenia kredytu kupieckiego - Dankiewicz, Robert (Insurance Premium versus Actual Trade Credit Insurance Cost, 2010)
W artykule zaprezentowano elementy wpływające na poziom ryzyka w ubezpieczeniu kredytu kupieckiego, a tym samym na wysokość składki za ubezpieczenie. Omówiono występujące w praktyce zasady naliczania składek oraz warunki ich rozliczania. Zestawiono ogół kosztów związanych z obsługą polisy ubezpieczenia kredytu kupieckiego. Zwrócono uwagę na możliwości uzyskania zwrotu od ubezpieczyciela części składki po zakończeniu okresu ubezpieczenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 63-69