Pozycja towarzystw ubezpieczeń wzajemnych na pięciu największych rynkach ubezpieczeniowych - Cycoń, Maciej (Position of Mutual Insurance Companies on Five Biggest Insurance Markets, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie pozycji towarzystw ubezpieczeń wzajemnych na rynkach ubezpieczeniowych Stanów Zjednoczonych, Japonii, Wielkiej Brytanii, Francji i Niemiec. Wśród dwudziestu TUW, które mają najwyższy przypis składki, tylko dwa nie pochodzą z omawianych państw. Zaprezentowany zostaje udział TUW w danych rynkach ubezpieczeniowych w latach 1997 i 2006. Partycypacja w zbiorze składki w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Niemczech i Francji znajduje się na poziomie pomiędzy 32,2 a 40,4%. Wielka Brytania odznacza się słabą pozycją towarzystw ubezpieczeń wzajemnych, których udział w rynku brytyjskim nie przekracza 6%. Następnie omówiona zostaje szczególnie silna pozycja TUW w Stanach Zjednoczonych, Francji i Niemczech w dziale II ubezpieczeń, a TUW w Japonii w dziale I
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 57-62