Ubezpieczenia osobowe – dobrowolność czy konieczność? - Ciuman, Krystyna (Personal Insurance - Voluntariness or Necessity?, 2010)
W opracowaniu przedstawiono rozwój ubezpieczeń osobowych w Polsce (ubezpieczeń działu I) w latach 2005-2008. Ukazano wielkość składek ubezpieczeniowych, ich strukturę, dynamikę, wielkość wyniku technicznego. Zaprezentowano również rozmiary działalności w zakresie ubezpieczeń społecznych. Stwierdzono, że dalszemu rozwojowi ubezpieczeń osobowych sprzyjałoby wprowadzenie większych korzyści podatkowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 51-56