Rola sprawozdania z przepływów pieniężnych w zarządzaniu zakładem ubezpieczeń - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Role of Cash Flow Statement in Insurance Company Management, 2010)
Sprawozdanie finansowe służy ocenie kondycji finansowej zakładu ubezpieczeń. Jednym z jego elementów jest sprawozdanie z przepływów pieniężnych. Sprawozdanie to przedstawia przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej, lokacyjnej oraz finansowej za okres jednego roku. Brakuje w nim jednak informacji o przyszłych przepływach pieniężnych oraz o tym, w jakim konkretnie momencie przepływy te powstają. Brak tych informacji powoduje, że sprawozdanie to nie stanowi wystarczającego źródła danych w takich obszarach, jak zarządzanie płynnością finansową czy zarządzanie wartością
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 42-50