Wybrane aspekty analizy szkód z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych – wyniki badań własnych - Celczyńska, Anna (Chosen Aspects of the Analysis of Damages from Third Parts Civil Liability Insurance of Holders of Motor Vehicles - Results Own Study, 2010)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące szkód z ubezpieczenia OC komunikacyjnego. Badania obejmowały: czas powstania i zgłoszenia szkody, profil szkód oraz trójkąty szkód. Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ma długi okres całkowitego rozliczania szkód. Im dłuższy jest okres od daty powstania szkody do momentu jej spełnienia (wypłaty odszkodowania lub świadczenia), tym wyższa jest średnia wartość odszkodowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 33-41