Tendencje rozwojowe europejskich rynków ubezpieczeniowych - Bożek, Sylwia (Development Trends of the European Insurance Markets, 2010)
W opracowaniu zaprezentowano tendencje rozwojowe europejskiego rynku ubezpieczeniowego. Za podstawową miarę rozwoju oraz aktywności rynków ubezpieczeniowych w UE uznano składkę ubezpieczeniową. Przemysł ubezpieczeniowy narażony jest na oddziaływanie różnych rodzajów ryzyka, w tym ryzyka o wielkiej skali oddziaływania, jak np. ryzyko katastroficzne, terroryzmu oraz globalnego kryzysu finansowego. Zauważa się znaczny wpływ kryzysu finansowego na funkcjonowanie zglobalizowanego sektora finansowego, którego uczestnikami są również przedsiębiorstwa ubezpieczeniowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 25-32