Zagrożenia wynikające z kryzysu finansowego dla polskiego rynku ubezpieczeń - Bednarczyk, Teresa H. (Threats Resulting from Financial Crisis for Polish Insurance Market, 2010)
Konsekwencje obecnego kryzysu finansowego poniosły głównie banki inwestycyjne oraz grupy finansowe, które przyczyniły się też do jego powstania. Tradycyjne zakłady ubezpieczeń uniknęły, jak do tej pory, poważniejszych skutków kryzysu, jednakże funkcjonują pod jego wpływem w warunkach zwiększonej niepewności na globalnym rynku. W artykule podjęto próbę określenia najważniejszych zagrożeń, jakie wynikają z tzw. efektu zarażania kryzysem finansowym dla rynku ubezpieczeń. Omówiono bezpośrednie zagrożenia dla stabilności sektora ubezpieczeń, wynikające z działalności inwestycyjnej ubezpieczycieli (inwestycje w toksyczne aktywa oraz w instrumenty rynku kapitałowego) oraz finansowej (udzielanie gwarancji finansowych). Omówiono też zagrożenia dla polskiego sektora ubezpieczeń o charakterze pośrednim, wynikające z załamania się rynku papierów wartościowych, globalnego spowolnienia gospodarki oraz powiązań kapitałowych z instytucjami prowadzącymi m.in. działalność bankową i inwestycyjną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 11-17