Potencjał prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych jako źródła finansowania opieki zdrowotnej w Polsce - Więckowska, Barbara; Osak, Magdalena (Private Health Insurance Potential as a Healthcare System Financing Source in Poland, 2010)
Autorki poruszają problematykę wpływu proponowanych rozwiązań legislacyjnych w zakresie prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych na wielkość nakładów na opiekę zdrowotną w Polsce. Analizy dokonano, odwołując się do doświadczeń Francji, jako kraju o systemie komplementarnych ubezpieczeń zdrowotnych, których wprowadzenie zapowiada się także w Polsce. W pracy ukazano brak przesłanek do wnioskowania o automatycznym wzroście środków prywatnych w sektorze zdrowotnym wywołanym wprowadzeniem komplementarnych ubezpieczeń zdrowotnych, dowodząc przy tym tezy, iż nastąpi jedynie przesunięcie w strukturze środków prywatnych (z wydatków "z kieszeni" na wydatki o charakterze ubezpieczeniowym)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 212-219