Konsumpcja żywności genetycznie zmodyfikowanej jako nowy rodzaj ryzyka w ubezpieczeniach na życie - Wieteska, Stanisław (Consumption of Genetically Modified Food as a New Risk for Life Insurance, 2010)
Już od wielu lat trwa dyskusja nad wprowadzeniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) do produkcji rolnej. W artykule prezentujemy opinie zwolenników i przeciwników stosowania GMO w warunkach Polski. Problematyka GMO jest objęta licznymi aktami prawnymi. W artykule przestawiamy ubezpieczeniowy punkt widzenia na spożycie produktów GMO jako nowy element oceny ryzyka w ubezpieczeniach na życie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 201-211