Perspektywy rozwoju dobrowolnych programów emerytalnych w Polsce - Wątorek, Bogumiła (Development Perspectives of the Voluntary Pension Programmes in Poland, 2010)
Artykuł porusza problematykę związaną z dobrowolną częścią systemu emerytalnego w Polsce. Omówiono w nim najważniejsze czynniki, które wpływają na rozwój dobrowolnych form oszczędzania emerytalnego, jak: indywidualna przezorność przyszłych emerytów, zakres i stabilność regulacji prawnych, czynniki ekonomiczne oraz demograficzne. W końcowej części artykułu wskazane zostały potencjalne zagrożenia rozwoju dobrowolnych programów emerytalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 193-200