Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników – składki i świadczenia - Walczak, Damian (Contribution Fund of the Farmers Social Insurance - Contributions and Benefits, 2010)
Zasiłki wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie rolników wypłacane są z samowystarczalnego finansowo Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników. Poprzez Radę Rolników fundusz ten jest administrowany przez rolników. Liczba wypadków w gospodarstwach rolnych ulega zmniejszeniu, co skutkuje obniżeniem wydatków przeznaczonych na odszkodowania z tym związane. Niestety, osoby ubezpieczone coraz częściej chorują, co oznacza zwiększenie wydatków na zasiłki chorobowe. Liczba zasiłków macierzyńskich pozostaje na prawie niezmienionym poziomie. Wskutek zwiększenia wysokości pojedynczego świadczenia wydatki na ten cel w okresie 3 lat wzrosły o ok. 10%. Przeciętny rolnik choruje dwukrotnie dłużej niż osoba ubezpieczona w ZUS-ie. Podobnie na 1000 osób ubezpieczonych w ubezpieczeniu społecznym rolników ma miejsce dwukrotnie więcej wypadków niż wśród ubezpieczonych w powszechnym ubezpieczeniu społecznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 176-183