Wyznaczanie składki netto w ubezpieczeniach komunikacyjnych OC dla asymetrycznego rozkładu wielkości szkód - Szymańska, Anna (Estimating Net Premiums in Car Liability Insurance for the Asymmetric Distribution of the Size of Damages, 2010)
Najczęściej stosowane zasady szacowania składki netto w ubezpieczeniach komunikacyjnych to zasady oparte na klasycznych miarach statystycznych. W przypadku rozkładów asymetrycznych wydaje się jednak uzasadnione szacowanie składek na podstawie pozycyjnych miar. W pracy podjęto próbę oceny tak wyznaczanych składek w przypadku rozkładu wielkości szkód typu Pareto
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 161-175