Starzenie się społeczeństw jako problem opieki długoterminowej na przykładzie wybranych krajów - Sidor-Banaszek, Edyta (Ageing the Societies as the Problem of the Long-Term Care on the Example of Chosen Countries, 2010)
Starzenie się ludności jest zjawiskiem powszechnym we współczesnym świecie. Demografowie przewidują, że odsetek ludności w wieku emerytalnym wzrośnie do 2050 r. w Europie z ok. 27% do 51%, w Ameryce Północnej z 19% do 35%. Prognozy demograficzne nie są optymistyczne również dla Polski. Według przewidywań w 2025 r. połowa Polaków będzie miała 45 lat, a w 2030 r. co czwarty Polak będzie emerytem. Za 20 lat Polska stanie się krajem ludzi starych. Coraz szybciej wzrastać będzie liczba osób powyżej 80 roku życia. Oznacza to, że wzrośnie odsetek ludzi potrzebujących opieki długoterminowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 143-149