Udział ubezpieczeń emerytalnych w kosztach pracy w Polsce - Rosiński, Rafał (Share of Pension Insurance in Labour Costs in Poland, 2010)
Obowiązujący system emerytalny zmienia punkt widzenia pracownika na koszty pracy oraz strukturę klina podatkowego w Polsce. Wysokość przyszłego świadczenia emerytalnego jest ściśle uzależniona od wielkości odprowadzanych składek emerytalnych. Świadomość struktury składników kosztów pracy powinna się przyczynić do zrozumienia przez pracownika roli i wielkości składek emerytalnych zawartych w kosztach pracy oraz zachęcić do ubezpieczania się w ramach III filaru ubezpieczeń emerytalnych. Rola państwa w tym zakresie spoczywa na tworzeniu mechanizmu zachęt dla pracodawców do tworzenia pracowniczych programów emerytalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 136-142