Udział ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych w strukturze oszczędności gospodarstw domowych - Ostrowska-Dankiewicz, Anna (Share of Insurance Capital Funds in the Structure of Household Savings, 2010)
Artykuł dotyczy ubezpieczeń na życie związanych z ubezpieczeniowymi funduszami kapitałowymi, traktowanych przez gospodarstwa domowe jako jednej z alternatywnych form zagospodarowania oszczędności. W artykule wskazano motywy i ekonomiczne determinanty oszczędzania oraz zaprezentowano zmiany w strukturze i dynamice oszczędności gospodarstw domowych w podziale na grupy aktywów, ze szczególnym uwzględnieniem udziału ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych. Omówiono ponadto zmiany w wartości aktywów netto ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych, a także strukturę rynku ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych pod względem rynkowego udziału poszczególnych ubezpieczycieli w ogólnej wartości aktywów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 110-118