Konstrukcja syntetycznego miernika efektywności systemów emerytalnych - Mikulec, Artur (Construction of the Synthetic Measure of the Pension Systems' Efficiency, 2010)
W referacie zaprezentowano szersze podejście do oceny skuteczności systemów emerytalnych. Na podstawie teorii ekonomiki polityki społecznej, dokumentów Metody Otwartej Koordynacji (MOK) oraz raportów Banku Światowego dokonano zestawienia i oceny teorii na temat efektywności (skuteczności) systemów emerytalnych. W części empirycznej niniejszego referatu przedstawiono m.in. wyniki rankingu systemów emerytalnych krajów Unii Europejskiej z punktu widzenia stopnia ich efektywności w latach 2005-2006 w oparciu o zaproponowany miernik syntetyczny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 84-92