Wybrane estymatory funkcji przeżycia - Korzonek, Rafał (Chosen Estimators of Survival Function, 2010)
Ubezpieczenia na życie są oparte na metodach matematycznych i statystycznych, a składki ubezpieczeniowe od dawna oblicza się na podstawie wzorów rachunku prawdopodobieństwa i tablic trwania życia. Pojęciem wymieralności ściśle zajmuje się technika analizy przeżycia, która pierwotnie rozwinęła się w naukach biologicznych i medycznych. Obecnie technika ta, w której główną rolę odgrywa estymacja funkcji przeżycia badanego obiektu, stała się bardzo uniwersalna i coraz częściej jest wykorzystywana w ekonomii i naukach technicznych. W artykule przedstawiono kilka wariantów estymacji tej funkcji, rozważając różne założenia. Jednak w ubezpieczeniach zdrowotnych dane statystyczne to w większości obserwacje ucięte, a najlepszym estymatorem uwzględniającym takie dane jest coraz bardziej popularny estymator Kaplana-Meiera. W artykule poświęcono mu więcej uwagi, przedstawiono kilka jego postaci i sformułowano podstawowe jego własności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 74-83