Zależność statystyczna pomiędzy poziomem awersji do ryzyka a charakterystykami ekonomicznymi podmiotów gospodarczych posiadających ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych - Jeziorska, Małgorzata (Statistical Dependency between the Level of Risk Aversion and the Economical Characteristics of Business Entities Possessing Fire and Allied Perils Insurance, 2010)
Celem referatu jest zbadanie zależności korelacyjnych między wysokością współczynnika awersji do ryzyka a zakresem wykonywanej działalności, wysokością posiadanych aktywów, osiągniętym wynikiem technicznym netto podmiotów gospodarczych biorących udział w badaniu. Analizie podlegały podmioty posiadające ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych, które na podstawie ustawy o rachunkowości z dnia 29 września 1994 r. zobowiązane są do publikowania sprawozdania finansowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 58-65