Efektywność funkcjonowania powszechnych towarzystw emerytalnych w świetle wymogów ich właścicieli oraz członków otwartych funduszy emerytalnych - Czerwińska, Teresa (Efficiency of Pension Companies in the Light of Requirements of Their Owners and the Members of Open Pension Funds, 2010)
Efektywność funkcjonowania PTE rozpatrywana jest przez członków OFE głównie w obszarze racjonalizacji kosztów zarządzania oraz osiągania konkurencyjnych wyników z inwestycji. Właściciele PTE traktują ich działalność podstawową - zarządzanie OFE - w kategoriach generatora wartości zainwestowanego kapitału. Celem publikacji jest ocena wybranych aspektów efektywności funkcjonowania PTE w Polsce w świetle wymogów ich właścicieli i członków zarządzanych OFE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 28-36