Dziesięć lat funkcjonowania otwartych funduszy emerytalnych – doświadczenia i wyzwania - Bielawska, Kamila (Ten Years of Polish Open Pension Funds' Activity - Experiences and Challenges, 2010)
Rynek otwartych funduszy emerytalnych (OFE) charakteryzuje się wysokim poziomem koncentracji, niskim poziomem konkurencji, wysokimi barierami wejścia dla nowych podmiotów i niską aktywnością członków OFE. Zdaniem autorki, kluczowe dla zwiększenia efektywności działania OFE, a także zwiększenia dodatkowych oszczędności emerytalnych, jest rozpoczęcie publicznej edukacji emerytalnej. Jednocześnie postuluje się wprowadzenie scentralizowanego systemu akwizycji członków, który będzie zapewniał porównywalność oferty ze względu na wyniki inwestycyjne i łączny poziom kosztów udziału w OFE. Rozwiązaniem zmniejszającym koszty dla członków, a jednocześnie promującym wzrost konkurencji w zakresie wyników inwestycyjnych byłaby zmiana proporcji między częścią zmienną (premią inwestycyjną) a częścią stałą opłaty za zarządzanie aktywami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 21-27