Współczesne koncepcje oceny efektywności organizacyjnej – próba porównania - Ziębicki, Bernard (Modern Concepts of Organizational Effectiveness - an Attempt of Comparsion, 2010)
W artykule podjęto próbę wskazania cech współczesnego podejścia do oceny efektywności organizacyjnej na tle obecnie funkcjonujących w praktyce koncepcji oceny efektywności oraz próbę określenia kierunków dalszego rozwoju w tym zakresie. Analizie poddano następujące koncepcje: model konkurujących wartości, Balanced Scorecard, Tableau de Bord, Performance Prism oraz modele doskonałości biznesowej (model EFQM). Jako główne cechy współczesnego podejścia do oceny efektywności organizacyjnej wyróżniono m.in.: indywidualny podejście w tworzeniu systemów oceny, stosowanie nie tylko miar finansowych, ale również niefinansowych, wieloaspektowość oceny, powiązanie ze strategią i oczekiwaniami grup intresariuszy, łączne wykorzystanie różnych koncepcji oceny (model konkurujących wartości), równowagę pomiędzy oceną sterującą i wynikową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 632-642