Struktura i systemy firm wysokiej efektywności – wyniki badań - Zbierowski, Przemysław (Structure and Systems of High Performing Organizations - Research Results, 2010)
W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczących charakterystyk przedsiębiorstw wysokiej efektywności, szczególnie dotyczących struktury organizacyjnej oraz szczegółów zarządzania wiedzą. Została zaprezentowana teoria dotycząca nurtów organizacji wysokiej efektywności (High Performance Organization - HPO) oraz pozytywnej nauki o organizacji (Positive Organizational Scholarship - POS). Przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych za pomocą analizy obwodowej danych (Data Envelopment Analysis - DEA), dyskusja, ograniczenia dotyczące przeprowadzonych badań oraz możliwe kierunki badań w przyszłości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 616-631