Ocena wywołanych czynnikami pozacenowymi zmian prawdopodobieństwa ubiegania się o kredyt bankowy przez małe przedsiębiorstwa - Zawadzka, Danuta; Ardan, Roman (Evaluation of Changes in Probability of Applying for a Bank Credit by Small Enterprises Caused by Non-price Factors, 2010)
Celem artykułu jest ewaluacja wpływu zmiennych pozacenowych na prawdopodobieństwo ubiegania się o kredyt bankowy. Przyjęto tezę, iż największy wpływ na zmiany owego prawdopodobieństwa ma nastawienie małych przedsiębiorstw do kredytu bankowego. Badanie przeprowadzono na podstawie modelu wykorzystującego regresję logitową. Badaniem objęto 368 małych podmiotów, w tym 231 mikroprzedsiębiorstw. Ewaluacji wpływu zmiennych objaśnianych (czynników) na prawdopodobieństwo ubiegania się o kredyt bankowy dokonano przez analizę krzywych reakcji prawdopodobieństwa (probability response curves)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 603-615