Miary efektywności organizacyjnej funkcjonowania Kół Kontroli Jakości w Toyota Motor Corporation - Weiss, Elżbieta (The Effectiveness Measurement of Functioning of Quality Control Points at Toyota Motor Corporation, 2010)
Na temat efektywności organizacyjnej istnieje bogata literatura ekonomiczna, prakseologiczna i socjologiczna. Wartym podkreślenia spostrzeżeniem dotyczącym zagadnienia efektywności jest duża różnorodność koncepcji. Wielu autorów sygnalizuje w nich brak jasności, niekonsekwencje i dużą rozbieżność. Większość badań poświęconych efektywności organizacyjnej koncentruje się na wyznacznikach poziomu organizacyjnych osiągnięć. Problem ten zostanie zaprezentowany na przykładzie funkcjonowania Kół Kontroli Jakości w Toyota Motor Corporation. W artykule skupiono się na przedstawieniu teoretycznych i praktycznych aspektów pomiaru efektywności organizacyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 553-566