Gospodarka odpadami komunalnymi w aspekcie efektywności wydatkowania środków publicznych - Tetłak, Zbigniew (Communal Waste Management in the Context of Efficiency of Public Spending, 2010)
Zakres zadań publicznych, a w konsekwencji wielkość wydatkowanych środków, wynika z rozwiązań przyjętych w konstytucjach państw oraz przepisów ustaw, które konkretyzują obowiązki władz publicznych. Przystąpienie Polski do UE rozszerzyło zakres zadań publicznych, co wynika ze zobowiązań zawartych w traktacie akcesyjnym. Dla osiągnięcia wyznaczonych celów zostały określone terminy oraz konsekwencje niewywiązania się z przyjętych zobowiązań. Szczególnie gminy mają do wykonania trudne zadania, gdyż dotyczą obszarów o największych zapóźnieniach w stosunku do standardów UE. Do obszarów tych należy m.in. gospodarka odpadami komunalnymi. Artykuł jest próbą oceny wydatkowania środków na osiągnięcie tych celów, z punktu widzenia efektywności i skuteczności, na podstawie przypadku gminy Żywiec w województwie śląskim
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 535-552