Historyczny kontekst wyceny biznesowej – wybrane problemy - Szymański, Piotr (The Historical Context of Business Valuation - Selected Problems, 2010)
Artykuł porusza kwestię źródeł wyceny biznesowej z punktu widzenia historii myśli ekonomicznej. Jakie idee ukształtowały dzisiejsze rozumienie wyceny biznesowej i czy w tym zakresie już można ogłosić "koniec historii"? Dla osiągnięcia powyższego celu przeanalizowano wybrane problemy, takie jak własność, teorie wartości i cen oraz problem racjonalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 512-522