Efektywność skali w gospodarstwach trzodowych w Polsce - Szymańska, Elżbieta (Regional Efficiency of Scale in Pig Farms in Poland, 2010)
Celem badań było określenie efektywności skali gospodarstw specjalizujących się produkcji trzody chlewnej, położonych w różnych regionach kraju, na podstawie metody DEA. Analizowane gospodarstwa różniły się skalą produkcji, poziomem kosztów bezpośrednich oraz efektywnością skali. Wyniki badań wykazały, że 18 gospodarstw posiadało maksymalnie efektywną skalę produkcji. W pozostałych gospodarstwach nie wykorzystywano w pełni efektów skali ze względu na różne relacje efektów do nakładów. W celu zwiększenia efektywności gospodarstw trzodowych konieczne są zmiany w ich skali produkcji. Większość gospodarstw powinna zwiększyć skalę produkcji, aby móc konkurować na europejskim rynku trzody chlewnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 500-511