Efektywność techniczna banków komercyjnych a skala ich działalności - Stola, Emilia (Commercial Banks Efficiency versus the Scale of their Activity, 2010)
Uznaje się, iż efektywność działalności banków uwarunkowana jest głównie czynnikami zewnętrznymi, takimi jak np. sytuacja gospodarcza czy konkurencja na rynkach finansowych. Z drugiej strony efektywność banków uzależniona jest od wyników finansowych wypracowanych przez te instytucje. Ciągłe zmiany na rynku bankowym (konsolidacje banków oraz minimalizacja kosztów) powodują, iż efektywność banków mogą determinować różne czynniki oraz strategie realizowanej polityki kosztowej. Celem artykułu jest ukazanie stopnia, w jakim skala działalności banku wpływa na osiąganą przez niego efektywność kosztową. Analizą objęto banki funkcjonujące w polskim sektorze bankowym w latach 1997-2008. Do oszacowania miar efektywności wykorzystano metodę Data Envelopment Analysis
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 480-488