Wynagrodzenia naczelnej kadry kierowniczej a wyniki ekonomiczne przedsiębiorstwa - Sokołowski, Jarosław; Jóźwicki, Rafał (Top Managers Payment Systems and Economics Results of Companies, 2010)
Naczelna kadra kierownicza przedsiębiorstw ma wpływ na kształtowanie wyników finansowych i długofalowy wzrost wartości firmy. W prezentowanym artykule przedstawiamy strukturę naczelnej kadry kierowniczej przedsiębiorstw i spółek oraz uwarunkowania dla budowy jej motywacji do kształtowania efektów działalności organizacji gospodarczych. W artykule przedstawiono zasady kształtowania i strukturę wynagrodzeń naczelnej kadry kierowniczej w kontekście jej relacji i interesów w stosunku do spółki i jej akcjonariuszy. Hipotezą artykułu jest istnienie związku pomiędzy wynagrodzeniami menedżerów a wynikami spółki. Dokonano wstępnej weryfikacji tej hipotezy, analizując wynagrodzenia zarządów i wyniki ekonomiczne spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w grupie spółek indeksu WIG20 za lata 2004-2008. pilotażowe na wybranej niewielkiej próbie polskich spółek publicznych wykazało dość słaby związek wynagrodzeń ich zarządów z analizowanymi wynikami ekonomicznymi tych spółek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 467-479