Wpływ instytucji non-profit na sytuację na rynku pracy w Polsce - Sobocka-Szczapa, Halina (The Impact of Non-profit Institutions on the Situation in the Labour Market in Poland, 2010)
Instytucje non-profit w gospodarce polskiej stanowią trzon podmiotów działających w ramach sektora ekonomii społecznej. Łącznie z modelem fiexicurity mogą kształtować nowoczesne przemiany w polityce społecznej. Ich rola jest istotna z punktu widzenia przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu zasobów pracy, które rekrutują się z grup zagrożonych marginalizacją społeczną. Tworzenie miejsc pracy przystosowanych do potrzeb takich grap, a także ich zatrudnianie na stałe jest bowiem dla wielu pracodawców nieopłacalne. Celem opracowania jest prezentacja skali i potencjału instytucji tzw. trzeciego sektora, a także ocena jego wpływu na kształtowanie sytuacji na polskim rynku pracy. Elementem wprowadzającym jest natomiast prezentacja istoty ekonomii społecznej i powiązanego z nią modelu fiexicurity
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 455-466