Wielkość premii za wielkość spółki dla spółek notowanych na GPW w Warszawie - Słoński, Tomasz; Kwiatkowski, Krzysztof; Rudnicki, Józef; Gudaszewska, Justyna; Stempowski, Mikołaj (Equity Premium for SMEs Listed on the Warsaw Stock Exchange, 2010)
W artykule przedstawiono problem szacowania kosztu kapitału własnego małych spółek notowanych na GPW w Warszawie, Grapa najmniejszych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie osiągała ponadprzeciętne stopy zwrotu w analizowanym okresie. Tradycyjna wersja modelu CAPM tłumaczy ponadprzeciętne stopy zwrotu wpływem czynników specyficznych. Zdaniem autorów ponadprzeciętne stopy zwrotu można wytłumaczyć wpływem dodatkowego czynnika rynkowego. Informacje docierające do inwestorów na temat małych spółek nie mogą zostać natychmiast odzwierciedlone w cenie udziałów. Dodatkową zmienną objaśniającą jest stopa zwrotu zrealizowana w poprzednim miesiącu. Istotna statystycznie nowa zmienna pozwala na objaśnienie ponadprzeciętnych stóp zwrotu realizowanych przez małe spółki na GPW w Warszawie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 447-454