Podejście memoriałowe a podejście kasowe w ocenie dochodowości działalności operacyjnej przedsiębiorstw - Skoczylas, Wanda (Memorial Approach versus Cash Approach in Rentability Assessment, 2010)
Dochodowość działalności operacyjnej przedsiębiorstwa jest przedmiotem zainteresowania szerokiego grona podmiotów wewnątrz i w otoczeniu przedsiębiorstwa, szczególnie w czasie spowolnienia gospodarczego. Dochodowość tę można mierzyć, wykorzystując dwa podejścia, tj. memoriałowe i kasowe. Celem metodycznym artykułu było przedstawienie sposobów pomiaru w obu grupach, ich ocena i rekomendacja. Oceny tej dokonano, przyjmując za podstawę wskaźniki dla sektora budownictwo oraz wybranego podmiotu z tego sektora
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 436-446