Efektywność techniczna a warunki produkcji w rolnictwie - Rusielik, Robert (Technical Efficiency versus Production Environment in Agriculture, 2010)
W badaniach obliczono efektywność techniczną i zmiany tej efektywności w rolnictwie polskim oraz określono wpływ czynników warunkujących produkcję rolniczą na kształtowanie tych czynników. Do pomiaru efektywności i jej zmian wykorzystano metodę DEA, natomiast warunki produkcji obejmowały jakość ziemi, agroklimat, rzeźbę terenu i warunki wodne. Prezentowane wyniki są wynikami syntetycznymi przeprowadzonych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 417-424