Wdrażanie Międzynarodowych Standardów Rachunkowości – problemy definicyjne - Radosiński, Edward (Terminological Problems Involved in The Implementation of International Accounting Standards, 2010)
Artykuł omawia problemy związane z terminologią użytą w polskiej wersji językowej Międzynarodowych Standardów Rachunkowości. Przede wszystkim rozważono terminy użyte w następujących sprawozdaniach finansowych: sprawozdanie z sytuacji finansowej oraz sprawozdanie z całkowitych dochodów. W przypadku sprawozdania z sytuacji finansowej przedmiotem rozważań były następujące terminy: wartość firmy, aktywa obrotowe, rezerwy. W przypadku sprawozdania z całkowitych dochodów dyskusji poddano określenie "dochód całkowity"
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 406-416