Nowe instrumenty finansowania odnawialnego dla sektora MŚP w ramach inicjatywy JEREMIE - Prędkiewicz, Katarzyna (New Financial Revolving Instruments for SMEs in The Jeremie Initiative, 2010)
Artykuł podejmuje temat luki kapitału (equity gap) w małych i średnich przedsiębiorstwach i instrumentów jej niwelowania dostępnych w ramach inicjatywy JEREMIE. Opracowanie składa się z czterech części. W pierwszej zarysowano problem luki kapitałowej i przybliżono metodologię jej wyliczania. W drugiej części opisano, na czym w zarysie polega program JEREMIE, oraz w skrócie przedstawiono stan obecny realizacji programu w Polsce. W trzeciej części przybliżono potencjalne instrumenty inżynierii finansowej, które mogą mieć zastosowanie na rynku polskim. Na końcu autorka przedstawia własne spostrzeżenia i uwagi dotyczące potencjalnego rozwoju programu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 395-405