Potencjał ludzki a efektywność funkcjonowania szkoły - Piwowar-Sulej, Katarzyna (Personnel Potential versus Efficiency of School Functioning, 2010)
Potencjał nauczycieli jest niezmiernie istotny dla efektywnej realizacji zadań postawionych przed szkołami, szczególnie w kontekście zapewnienia wysokiej jakości usług edukacyjnych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problematyki związanej z definiowaniem oraz pomiarem efektywności funkcjonowania szkół, przy czym pojęcie efektywności powiązano bezpośrednio z potencjałem ludzkim. W części empirycznej przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w 28 publicznych szkołach licealnych aglomeracji wrocławskiej dotyczące kształtowania potencjału nauczycielskiego analizowanych organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 387-394