Zdolność organizacji do zmian – w ujęciu modelowym - Osbert-Pociecha, Grażyna (Framework of an Organization's Capacity for Change, 2010)
Nawiązując do założeń Resorce-based view of firm, wskazano, że źródłem efektywności mogą być zarówno zasoby nabyte/pozyskane (tj. zdolności substancjalne), jak i zdolności zbudowane przez organizacje (tj. zdolności dynamiczne). Przyjmując, że podstawową składową zdolności dynamicznych są zdolności organizacji do zmian, podjęto próbę ich konceptualizacji. Następnie na podstawie wybranego ujęcia modelowego wybranych ujęć modelowych zaprezentowano czynniki determinujące zdolność do zmian
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 373-386