Poziom siły ekonomicznej gospodarstw rolniczych a obciążenia fiskalne prowadzonej działalności - Mądra, Magdalena (The Level of the European Size Unit and Tax Burden in Agriculture Farms Performance, 2010)
Celem badań jest określenie relacji między obciążeniami fiskalnymi, uzyskiwaną nadwyżką bezpośrednią wyrażoną w ESU oraz podstawowymi kategoriami ekonomiczno-finansowanymi indywidualnych gospodarstw rolniczych. Badania zostały przeprowadzone w latach 2004-2007 dla gospodarstw rolniczych uczestniczących w systemie FADN w całej Polsce. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono niski poziom obciążenia wartości dodanej brutto podatkiem rolnym. Relacja pomiędzy kapitałem własnym gospodarstw a poziomem płaconego podatku rolnego była niska i jej poziom nie był zróżnicowany ze względu na ESU, wynosząc średnio 0,3%
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 363-372