Adekwatność bilansowa banku – racjonalność i efektywność w zarządzaniu bankiem - Marcinkowska, Monika (Bank Balance-Sheet Adequacy - Rationality and Effectiveness of Bank Management, 2010)
Opracowanie poświęcone jest zagadnieniu zarządzania bilansem i pozycjami pozabilansowymi banku. Opisano ogólne zagadnienia dotyczące zapewnienia adekwatności bilansowej oraz kluczowych obszarów podejmowania decyzji w ramach tego procesu. Następnie wskazano kluczowe determinanty skoordynowanego zarządzania bilansem banku oraz restrykcje nakładane przez normy ostrożnościowe. Artykuł kończy opis narzędzi wykorzystywanych w analizie adekwatności bilansowej banku: mierniki rentowności i ryzyka oraz system pomiaru rentowności skorygowanej o ponoszone ryzyko, a także wewnętrznej alokacji kapitału i systemu cen transferowych funduszy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 344-362