Efektywność działań indywidualnych w ujęciu prakseologicznym - Łasiński, Gabriel; Głowicki, Piotr (Effectiveness of Individual Actions from a Praxeological Perspective, 2010)
Artykuł jest próbą wstępnego usystematyzowania wiedzy i założeń dotyczących efektywności zachowań indywidualnych. Częścią zasadniczą artykułu jest próba zbudowania prakseologicznego modelu indywidualnych zachowań pracowniczych, identyfikującego zachowania błędne, niepożądane, poprawne i konstruktywne. Opracowany model posłuży w przyszłości jako wykładnik w prowadzeniu badań empirycznych w organizacjach różnego typu, o zróżnicowanej kulturze i profilu działalności. Artykuł zawiera zarys metodologicznych podstaw opisu zachowań w organizacji oraz wykładnię efektywnościową tych zachowań w ujęciu prakseologicznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 336-343