Efektywność i inne miary konsekwencji działań w sektorze ochrony zdrowia: międzynarodowe analizy porównawcze (wstępne wyniki badań) - Lubicz, Marek (Efficiency and Other Outcome Measures in Health Саrе: International Comparative Analyses (Initial Research Results), 2010)
W pracy podjęto analizę kwestii metodologicznych i mierników oceny ex-ante (nakłady, zasoby) i ex-post (wyniki bieżące, rezultaty długofalowe) konsekwencji działań w sektorze zdrowia z perspektywy systemowej. Omówiono podejścia do międzynarodowej analizy porównawczej systemów zdrowotnych i wstępne wyniki własnego podejścia do analizy efektywności krajów OECD i analizy regionalnych systemów zdrowotnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 299-335