Koszty i korzyści społeczne w ocenie ekonomicznej efektywności gospodarowania energią na poziomie lokalnym - Ligus, Magdalena (Social Costs and Benefits in the Assessment of Economic Effectiveness of Energy Projects at the Local Level, 2010)
Artykuł dotyczy identyfikacji i sposobu ujmowania kosztów i korzyści społecznych w ramach oceny ekonomicznej efektywności inwestycji w obszarze energetyki na poziomie lokalnym. Przedstawiono metodykę oceny efektywności ekonomicznej opartej na analizie kosztów i korzyści (Cost-Benefit Analysis - CBA). Przedstawiono różnice pomiędzy efektywnością finansową i ekonomiczną przedsięwzięć inwestycyjnych oraz wskazano i omówiono przyczynę tych różnic, jaką jest występowanie zniekształceń (distortions) - wad zarówno mechanizmu rynkowego, jak i mechanizmu władzy. Następnie omówiono sposób ujmowania efektów bezpośrednich i pośrednich projektu oraz scharakteryzowano typowe zniekształcenia cenowe oraz koszty i korzyści zewnętrzne przedsięwzięć w sektorze energetycznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 268-288