Wybrane sposoby oceny efektywności zarządzania wiedzą w organizacjach - Kufel, Justyna (Chosen Methods for Knowledge Management Effectiveness Assessment, 2010)
Wiedza jest uważana za jedno z ważniejszych i najbardziej wartościowych aktywów utrzymujących konkurencyjność organizacji. Konsekwentnie zarządzanie wiedzą zasługuje na większą uwagę. W artykule przedstawiono dwa znane sposoby pomiaru efektywności zarządzania wiedzą w organizacjach, a mianowicie ocenę efektywności systemów zarządzania wiedzą (modele efektywności) i ocenę wpływu kluczowych atrybutów efektywności zarządzania wiedzą na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Pomimo iż wybór odpowiednich narzędzi pomiaru efektywności zarządzania wiedzą zależy od celów analizy, oba sposoby stanowią atrakcyjne narzędzia, które mogą w istotny sposób przyczynić się do poprawy zarządzania wiedzą w organizacji, zwiększając jej konkurencyjność rynkową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 254-267