Efektywność wsparcia konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw przy udziale funduszy Unii Europejskiej - Kornecki, Janusz (Effectiveness of Supporting the Competitiveness of Small- and Medium-Sized Enterprises with the Use of European Union's Funds, 2010)
Przeprowadzona w niniejszym opracowaniu analiza pokazuje pozytywne efekty dla wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw, jakie w większości przypadków przyniosła realizacja działań doradczych i inwestycyjnych w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw". Wyniki badań, koncentrując się na efektywności projektów z poziomu brutto, ilustrują zmiany, jakie zaszły w grupie przedsiębiorstw, które otrzymały dofinansowanie ze środków UE. Brak wiedzy na temat efektów netto (jako bezpośredniego skutku działań podjętych w ramach projektów) uniemożliwia jednakże dokonanie pełnej oceny interwencji - nie da się bowiem udzielić odpowiedzi na pytanie o to, czy obserwowane zmiany są skutkiem oddziaływania programu czy też czynników zupełnie od niego niezależnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 238-253