Zastosowanie rachunku kosztów działań w gminach - Klaus-Rosińska, Agata; Ptaszyńska, Ewa (Activity-Based Costing in Communes, 2010)
W artykule podjęto próbę rozliczenia kosztów według koncepcji rachunku kosztów działań dla wybranej gminy. W przyszłości można by zaadaptować sposób rozliczenia kosztów do indywidualnych wymagań i rozwiązań poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego. Głównym celem zaproponowanego modelu ABC jest rozliczenie kosztów ponoszonych przez gminy przy wytwarzaniu przez nie określonych produktów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 219-237