Efektywność wykorzystania środków publicznych. Wybrane problemy - Gąsiorek, Ewa (Effectiveness of Public Resources' Management - Chosen Problems, 2010)
Złożone warunki gospodarczo-społeczne wymagają sięgania po zaawansowane metody zarządzania posiadanymi zasobami. W sposób szczególnie wyważony należy podchodzić do procesów wykorzystania środków finansowych w sektorze publicznym, gdzie następuje zderzenie wzrastających potrzeb z ograniczonymi zasobami. Status samorządu gminnego zakłada jego decydującą rolę w gospodarce lokalnej. Mając na uwadze wskazane uwarunkowania, dokonano prezentacji problematyki efektywności w zakresie wykorzystania środków publicznych ze szczególnym uwzględnieniem dylematów doboru właściwych kryteriów pomiaru efektywności. Zaprezentowano wpływ wybranych działań na efektywność mierzoną w krótkim i długim okresie oraz wskazano rozwiązania mogące przyczynić się do wzrostu efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 142-152