Rentowność i płynność w ujęciu kasowym i memoriałowym w spółkach z branży spożywczej - Forfa, Magdalena (Profitability and Liquidity on a Cash and Accrual Basis in Food Processing Companies, 2010)
W opracowaniu porównano rentowność i płynność w ujęciu kasowym i memoriałowym 12 spółek giełdowych z branży spożywczej. Okres badań obejmował lata 2005- 2008. W celu przedstawienia rzeczywistych informacji o rentowności i płynności w przedsiębiorstwach powinno się liczyć wskaźniki oparte nie tylko na danych memoriałowych, ale także na kasowych. Stwierdzono istotne różnice w ocenie rentowności oraz zdolności do regulowania zobowiązań bieżących przez spółki w ujęciu kasowym i memoriałowym. W krótkim okresie analizę sytuacji finansowej przedsiębiorstwa należy uzupełnić przez obliczenie wskaźników opartych na danych kasowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 130-141